Keressük együtt a megoldást!

Gyógytorna Megoldás Kft.

Apáthy István utca 12.
1083 Budapest
06/20/9/ 612-511
sikerlesz@gmail.com

Pilates I.

Gyergyói Szilvia vagyok. Már gyermekkoromtól kezdve „lételemem” volt a mozgás; sportoltam és tornáztam, míg végül rátaláltam arra a mozgásformára, amiért úgy érzetem, hogy minden akadállyal szembeszállva képes vagyok küzdeni; ez pedig a táncművészet volt.

Sok-sok évnyi tanulás alatt a mozgáson keresztül megismerhettem a saját testem anatómiáját is, amely viszont arra is rávilágított, hogy mennyi ízületi deformálódással és szalag problémával jár az álmom megvalósítása.

Sokáig kerestem azt a fajta izomfejlesztő, de ízület-kímélő, egészséges, mégis hatékonyan erősítő módszert, mellyel kompenzálni tudnám a már meglévő problémákat, így találtam rá a pilates (és jóga) mozgásformára, melynek áldásos, nyugtató és roppant hatékony feladataiba azonnal beleszerettem.

Saját bőrömön tapasztalhattam meg, amint az évek óta tartó fájdalmak napról-napra oldódnak, végül pedig teljesen eltűnnek az életemből.

Több évnyi gyakorlás után, 2009-ben magam is elvégeztem egy pilates és egy jóga oktatói képzést, mellette a Magyar Táncművészeit Főiskolán felvettem kiegészítő tantárgyként ezeket a tanórákat.

Továbbá elvégeztem Bene Máté „Gerincterápia Jógával kezdő tanfolyam”-át, valamint a „Gerincterápia Jógával haladó tanfolyam”-át, illetve a „Gerincterápia Jógával mesterképzés”-ét. (Ez utóbbi képzésen olyan - korunkra jellemző ülőmunkából fakadó lehetséges - problémákat vettünk figyelembe, melyet a tradicionális jógairodalomban még nem ismerhettek, de maga Joseph Hubertus Pilates sem vehetett figyelembe módszerének kidolgozásánál, hisz akkoriban a gerincbetegségek ezen területei nem voltak igazán ismeretesek.)

A gyakorlatsorokat is e szerint a szemlélet szerint válogattam össze.

Meggyőződésem, hogy legnagyobb tanítónk az élet és a tapasztalás. Részemről elhivatottságom, valamint meggyőződésem legmélyebb gyökere saját tapasztaláson alapszik, így célom minél több embert testtudatosságra nevelni és rávilágítani arra, hogy megfelelő mozgással rendkívüli eredményeket érhetünk el akár évtizedek óta tartó problémák esetében is.

 

A PILATES módszerről „dióhéjban”:

 

A pilates a mély izomzat erősítésére-nyújtására alkalmas koncentrált mozgásforma - hasonlít a jóga és a gimnasztika keverékéhez-, mellyel hatékonyan kezelhetünk bizonyos mozgásszervi problémákat (mint például a vállat, hátat, derekat, térdet és csípőt érintő rendellenességeket).

Nem utolsósorban kiváló alakformáló torna, hiszen rendkívül hatékonyan szálkásítja, nyújtja, formálja az izomzatot. Hatékonysága abban rejlik, hogy míg egy meghatározott izomcsoportot megdolgoztat, addig egy ellenoldalú izomcsoportot nyújt.

Kifejezetten ajánlott azok számára, akik ülő munkát végeznek, mivel kiválóan fejleszti a törzs izmait, amelyek ezáltal képesek a gerincoszlop megfelelő megtámasztására - ezzel is tehermentesítve azt.

A pilates gyakorlatok egyik legfontosabb hatása a gerinc épségének, rugalmasságának megőrzése.

Alapvetően nem fárasztó, megfelelő odafigyeléssel és munkával azonban „kellemesen fáradt izomérzetet”, továbbá szépen kidolgozott izomzatot biztosít. Nem zsírégető torna és nem okoz heves szívdobogást.

A gyakorlatok közben alkalmazott vezetett légzésnek köszönhetően remek stressz-oldó hatással bír, miközben légzésünket mélyíti, a tüdőteret tágítja.

A pilates kortól és nemtől függetlenül mindenki számára ajánlott.

Ajánlott férfiak számára is, mivel genetikailag kötöttebb izomzattal rendelkeznek és ez a módszer kiválóan alkalmas a rugalmasság fejlesztésére is. (Joseph Hubertus Pilates sérült I. világháborús katonák rehabilitációja közben fejlesztette ki módszerét, amellyel - többek között - profi bokszolókat is edzett.)

Annak ellenére, hogy a pilates módszer segíthet a mozgásszervi problémák kezelésében, semmiképpen nem helyettesíti a megfelelő orvosi ellátást!!!

Flag Counter