Keressük együtt a megoldást!

Gyógytorna Megoldás Kft.

Apáthy István utca 12.
1083 Budapest
06/20/9/ 612-511
sikerlesz@gmail.com

Pilates II.

 

Dutka Diána vagyok, hastánccal és pilates-tornával foglalkozom.

Kezdő pilateskurzust tartok az Apáthy Gyógycentrumban péntekenként 18.30 - 19.30-ig.

 

Elérhetőségeim:

bastet@bastet.hu

20/4/110-345

Adószámom: 18134058-1-41

(Megköszönöm, ha valamilyen formában bejelentkezel az órára. :)

 

A foglalkozás ára:

óradíj: 1500 Ft

bérlet: 4 alkalmas (5 héten keresztül érvényes) - 4400 Ft.

 

Bemutatkozás:

Hastánccal 2003 óta foglalkozom, és sok év táncolás mellett találkoztam a Pilates mozgásformával. Ami számomra akkor a legfontosabb volt: adott hetenként egy vagy két óra, amikor csak én voltam magamnak, és minden ajtón kívül maradt. Azt vettem észre, hogy amikor elkezdődik az első gyakorlat, elkezdek teljesen magamra figyelni; összpontosítottam, dolgoztam, és mégis teljesen ellazultam.

Lelki része mellett ez fizikai állapotomat is segítette. Majd úgy érzetem, szeretném összekapcsolni a táncot a pilatessel. Gondolva a hozzám hastáncolni járó hölgyekre, szerettem volna beépíteni egy biztonsági faktort a táncórákba. A táncóráknál a lépések tanulásán, a táncnak köszönhető örömön és boldogságon van a hangsúly. Ez egy fantasztikus élmény! Emellett viszont az alapos, tudatosan felépített bemelegítése a gerincnek és izomzatnak, valamint az erősítés és nyújtás - a legfontosabbak ahhoz, hogy biztonsággal tudjunk mozogni.

Önmagamon keresztül egy sérülésnek "köszönhetően" tapasztaltam meg, hogy ha hosszú távon, szélsőségesen nagy mennyiségben csak egy bizonyos mozgásformát végzünk, akkor csak bizonyos izomcsoportokat használunk, a mozgás mennyisége révén le is terhelünk.

Ezért érdemes más irányba, más izmokat is megmozgatni, tornát, gyógytornát vagy hasonló szemléletű mozgást (pilatest, gerinctréninget, jógát) preventív céllal végezni. Ezzel középpontba kerül az egészséges, más szóval rugalmas izomzat. Így fenntartható az izomegyensúly, hétköznapi életünkhöz, lehetőségeinkhez képest megőrizhetjük gerincünk, ízületeink épségét. Persze ez egyéntől is függ, hiszen mindnyájunkban más dolgok rejlenek, testünk, szervezetünk érzékenysége is más.

Tehát bárhonnan közelítünk a pilates mozgásforma felé, lelki és fizikai-egészségügyi megközelítése kölcsönösen hat, illetve kiegészíti egymást. Ezért szívből ajánlom mindenki számára akár önálló mozgásformaként, akár tánc mellett kiegészítőként. Ezzel meg tudjuk őrizni gerincünk, izmaink, ízületeink épségét, vagy rehabilitációként karban tartani állapotát.

Ha csak szeretnél kikapcsolódni, önmagadra szánni egy órát, lelkileg feltöltődni, fizikailag a mindennapi életben jobban, egészségesebben érezni magad, várlak szeretettel!

 

Referenciák:

Akiktől tanultam és akiktől mai napig is tanulok, számomra referenciát jelentenek. Ők segítettek ahhoz, hogy fejlődjem, elérjem azt a szintet, ahol épp most tartok.

-  Az oktatóképzést Dávid Enikőnél végeztem - davideniko.hu

-  Akitől gyógytornán keresztül tanultam, és szakmai tanácsait folyamatosan kérem és követem: Bán- Kálnai Beáta - jogyogytorna.hu

A Budai Sportoktató Akadémia által kiadott sportoktató - sportrekreáció (OKJ: 33-8962-01) bizonyítvánnyal, végzettséggel rendelkezem.

 

A Pilatesről:

"A Pilates-gyakorlatok segítségével megnő az izmok és ízületek állóképessége, csökkenhet sérülékenységük.

A torna rendszeres gyakorlása, mely ideális arányban használ erősítő és nyújtó, valamint lazító gyakorlatokat; nem csupán erőssé, hanem rugalmassá teszi izomzatunkat, ezzel hatékony segítséget nyújthat a hát- és gerincpanaszok, ízületi panaszok esetén is. A speciális feladatok érintik az egész test izmait – has, hát, valamint mellette fenék-, csípő tájékra; és odafigyel a derék állapotára. Hangsúlyt fektet a gerincünk tartásáért és jó teherbírásáért felelős gerincstabilizáló mély izmokra. Ezzel a hát-derékfájdalomtól mentes, jó közérzet életminőségünkben hozhat változást. Az izomerősítéssel-nyújtással, és azon túl, a szalagok, ízületek is kezelésre kerülnek a mozgás következtében.

“A túledzett/túlhasznált vagy éppen edzetlen/nem használt izmok az izomegyensúly megbomlásához, a tartás megváltozásához vezetnek.”

 

A Pilates alapelemei:

 1. Centering (Az erőközpont. Bordák és medence által határolt terület és annak helyes tartása)
 2. Koncentráció
 3. Kontroll
 4. Precizitás
 5. Áramlás- Flow
 6. Izoláció
 7. Légzés: Pilates légzés és oldallégzés. A mellkasi oldallégzés úgy emeli a bordákat, hogy közben a feszes hasizmokat, aktív erőközpontot nem mozdítja el. A légzés segíti az izmok munkáját is, például: kilégzés, egyenes hasizom, és a légzésütem segíti a gyakorlat ritmusának tartását.

 

A helyes légzés pozitív hatásai:

 • relaxáció, stressz csökkentés
 • alacsonyabb vérnyomás
 • javítja az összpontosítást
 • bizonyos izmok aktiválását elősegíti
 • jobb keringés, kardiovaszkuláris betegségek kockázatát csökkenti.„

(forrás: Dávid Enikő)

Flag Counter